Coronamaatregelen:
Tot tenminste dinsdag 25 januari zijn helaas geen concerten en theatervoorstellingen mogelijk. Livestreams gaan wel door.

J.S. Bach : Matthäus-Passion - Johannes Leertouwer & Orkest

Utrecht, Jacobikerk, zaterdag 16 april 2022, 13:30 - 17:00 uur

Info
Tickets
Contact

Johannes Leertouwer heeft een lange persoonlijke geschiedenis met de Matthäus Passion, en geldt als een van de meest vooraanstaande experts op het gebied van uitvoering van dit meesterwerk. Zo voerde hij het werk veelvuldig uit als concertmeester van de Nederlandse Bachvereniging. Nadat hij in 2002 de Matthäus voor het eerst dirigeerde naast de legendarische Gustav Leonhardt, dirigeerde hij ook een aantal jaren uitvoeringen met het Noord Nederlands Orkest en het Noord Nederlands Concert Koor. Vanaf 2012 voerde hij de Matthäus uit met 10 zangers, leidend vanaf de concertmeestersstoel met de Nieuwe Philharmonie Utrecht.

In 2021 voerde Leertouwer met het gezelschap Johannes & Friends een door de Nederlandse musicoloog en Bach-kenner Rens Bijma gemaakte reconstructie van een vroege versie van de Passie uit onder de titel Oer-Matthäus. De videoregistratie van deze versie, voor één koor en orkest, werd als stream en als televisieuitzending door duizenden mensen bekeken en hoog gewaardeerd.

In 2022 hoopt Johannes Leertouwer de Matthäus-Passion weer in de bekende dubbelkorige versie uit te voeren.

Nieuwe Philharmonie Utrecht, Johannes Leertouwer De laatste jaren kreeg de Matthäus-Passion onder zijn leiding lovende recensies; 'Een aaneenschakeling van muzikale hoogtepunten waarmee Leertouwer zich kan meten met de absolute wereldtop' en eerder in het NRC: 'In deze stad klonk de Matthäus-Passion het beste' (5 sterren)


Solisten:
Evangelist: Stefan Kennedy
Christus: Tom Sol

Sopraan: Kristen Witmer en Klaartje van Veldhoven
Alt: Sharon Carty en Daniël Elgersma
Tenor; Matthew Long (onder voorbehoud) en Christian Volkmann
Bariton: Robert Davies en Martijn Cornet

De Matthäus-Passion
De Matthäus-Passion (BWV 244) is één van de bekendste werken van Johann Sebastian Bach. Het bezingt het evangelie volgens Mattheus en wordt sinds 1727 elk jaar rond pasen op talloze plaatsen wereldwijd uitgevoerd.

De Matthäus volgens Johannes
Johannes Leertouwer vertelt u in onderstaande videoserie alles over de achtergrond van de Matthäus-Passion en zijn muzikale interpretatie daarvan. Een prachtige voorbereiding op uw bezoek aan Matthäus-Passion!


Johann Sebastian Bach Bach: Matthäus-Passion Johannes Leertouwer Klassieke Muziek Nieuwe Philharmonie Utrecht

Johannes Leertouwer

Johannes Leertouwer is een dirigent met een breed repertoire en een bijzonder stijlbesef. Hij werkte zelf met dirigenten als Abbado, Bernstein, Chailly, Dorati, Haitink en Harnoncourt. Drie gebieden hebben zijn speciale voorliefde: de interpretatie van de Weense klassieken, het coachen van strijkorkesten en het werken met vocalisten. Johannes dirigeerde bij o.a. de Nederlandse Bachvereniging en het Orchestra Osaka Symphoniker