Bachkoor Brabant: J.S. Bach – Hohe Messe (BWV 232)

Breda, Grote Kerk, vrijdag 23 december 2022, 20:00 - 22:30 uur

Info
Tickets
Contact

Hohe Messe van J.S. Bach met Bachkoor Brabant

Op vrijdagavond 23 december 2022, aanvang 20.00 uur, vindt in de sfeervolle Grote Kerk van Breda een uitvoering plaats van de Hohe Messe van J.S. Bach, BWV 232.

Aangezien er wordt gemusiceerd in een authentieke bezetting met barokinstrumenten kan deze muziek fraai tot uiting komen.

Het concert wordt geleid door dirigent Geert van den Dungen, die met deze uitvoering zijn vijftigjarig dirigentenjubileum viert.

Bachs Hohe Messe

Bach componeerde zijn Missa in h-moll in de laatste jaren van zijn leven. Bij de eerste uitgave in 1845 werd dit bijzondere werk ‘Hohe Messe’ genoemd; een bijnaam die intussen internationaal een begrip is geworden. Met deze complete zetting van de vaste misdelen lijkt Bach in de laatste fase van zijn leven zijn vocale kunst samen te vatten. Hij schiep zijn eigen ‘missa ultima’. Centraal hierin staat het koor, dat vier-, vijf-, zes- en achtstemmig optreedt in een motetstijl. Op een eeuwenoude mistekst, tijdloos, niet aan modes onderhevig, ontstaat een werk dat zich kan meten met de grootste polyfone miscomposities van de Renaissance, die door Bach zo bewonderd werden.

Uitvoerenden:

Bachkoor Brabant

Barokorkest Florilegium Musicum

Enide Lebrocquy, sopraan

Oscar Verhaar, countertenor

Sebastian Brouwer, tenor

David Visser, bas

Geert van den Dungen, dirigent

Programma:

19:15 Deuren open

20:00 Hohe Messe, deel 1

21:00 Pauze

21:30 Hohe Messe, deel 2

22:30 Einde

Tijden ter indicatieBachkoor Brabant Bach: Hohe Messe Breda Noord-Brabant Barok Kerstconcerten Kerstconcerten

Bach: Hohe Messe

De Hohe Messe (BWV 232) van Johann Sebastian Bach is een Missa Solemnis (plechtige mis). Het is onbekend waarom de protestantse Bach een katholieke mis schreef.


Uitgelicht