Retraite 'Geloof en de wetenschap'

Diepenveen, Klooster Nieuw Sion, zaterdag 11 - zondag 12 februari 2023

Info
Tickets
Contact

Wat is de zin van het leven?
Hoe kan ik meer zin geven aan mijn leven?
Heeft mijn bestaan een doel?
Is er meer tussen hemel en aarde?

Spelen dergelijke levensvragen wel eens door je hoofd en zou je daar, ondanks de hectiek van het leven, wel eens wat langer bij stil willen staan? En ben je nieuwsgierig wat de christelijke levensfilosofie én de wetenschap hierover te zeggen hebben? Voel je welkom om dit te ontdekken tijdens de tweedaagse ‘Geloof en de wetenschap’ op Klooster Nieuw Sion.

Tijdens deze volledig verzorgde tweedaagse staan hoogleraar Cees Dekker en filosoof Emanuel Rutten samen met jou stil bij grote, herkenbare levensvragen. Beide sprekers hebben een wetenschappelijke achtergrond. Vanuit dat unieke perspectief nemen ze je mee naar het snijvlak tussen religie en wetenschap.

Je leert meer over oude inspiratiebronnen die nog helemaal actueel zijn in deze tijd. Er is tijd en ruimte om daarop te reflecteren en je vragen te stellen. Je krijgt handreikingen vanuit de christelijke levensfilosofie die het leven van jezelf en je dierbaren mooier en betekenisvoller kunnen maken.

Voor wie is dit programma bedoeld?

Het programma is speciaal bedoeld voor mensen in de leeftijd van ca. 30-67 jaar, die in de drukte van een vol gezinsleven of vanwege de tijd en aandacht die je baan van je vraagt verlangen naar momenten van onthaasten en bezinning.

Aan deze tweedaagse doen mensen mee met allerlei levensovertuigingen en achtergronden. We delen een nieuwsgierigheid naar wat er in onszelf leeft en willen dat spiegelen aan de ander. Om nieuwe inspiratie en 'zin' op te doen voor onze reis door het leven. De rust en het kloosterritme van Nieuw Sion nodigen automatisch uit tot reflectie en onthaasten.

Programma
We bieden je een afwisselend programma, inclusief verblijf in een gastenkamer van het klooster. Er zijn lezingen van topsprekers, met ruimte voor vragen en discussie. Er zijn verschillende bezinningsmomenten in de kloosterkapel en tijdens een stiltewandeling. Ook is er tijd om gezellig een biertje te drinken tijdens een bierproeverij of met elkaar door te praten tijdens de maaltijden of ’s avonds bij het kampvuur.

Over de sprekers

Cees Dekker (7 april 1959) is natuurkundige en universiteitshoogleraar, verbonden aan de Technische Universiteit Delft. Van 2010 tot en met 2018 was hij tevens directeur van het Kavli Institute of Nanoscience in Delft.

Zijn vakgebied is de moleculaire biofysica. Hierbij beweegt hij zich op het grensvlak van de natuurkunde en de biologie waarbij hij gebruikmaakt van de zogeheten nanotechnologie. Dit zijn technieken om aan enkele atomen en moleculen te kunnen meten. Dekker heeft fundamentele ontdekkingen gedaan op het gebied van koolstof nanobuisjes. Mede vanwege deze werkzaamheden is hij al jaren de meest geciteerde fysicus in Nederland. Tegenwoordig onderzoekt hij met enkel-molecuultechnieken de biofysica van moleculen in de biologische cel.

Dekker is christen en actief in een evangelische kerk. Naast zijn wetenschappelijk werk is hij ook bekend vanwege zijn belangstelling voor de relatie tussen geloof en wetenschap.

Emanuel Rutten (13-4-1973) is cum laude afgestudeerd in wiskunde aan de TU Delft en filosofie aan de VU Amsterdam. Hij promoveerde in de analytische wijsbegeerte op een proefschrift over Godsargumenten. Sindsdien is hij als onderzoeker en docent verbonden aan de VU.

Tot aan zijn studietijd vond hij religie onzin. Hij vond geloof zelfs niet relevant genoeg om atheïst te zijn. Het was geen thema. Maar door Augustinus' geschriften kwam hij in aanraking met de Evangeliën. De morele autoriteit van Jezus van Nazareth raakte hem waardoor hij anders is gaan denken over het geloof in God.

Rutten kwam internationaal in het nieuws omdat hij een oorspronkelijk argument voor het bestaan van God introduceerde. Hij noemt het een 'argument' en geen 'bewijs', omdat volgens hem in de filosofie geen enkele redeneertrant waterdicht is. Hij maakt erin gebruik van de zogeheten, in de analytische filosofie gebruikelijke, modale logica.

Hij is auteur van diverse boeken waaronder het tweeluik Het Retorische Weten (Leesmagazijn 2018/21).

 

PHP 5.6.40


Overijssel Retraites Klooster Nieuw Sion

Klooster Nieuw Sion

Nieuw Sion is een kloosterlijke haven waar je dichter bij God, jezelf en de natuur kunt komen. In het gastenhuis ben je welkom voor individueel verblijf of retraite.


Uitgelicht