Info
Deze speciale Lectio Divina-dag op Klooster Nieuw Sion nodigt je uit om een (Bijbel)tekst met je hart te verkennen, daarbij gebruik makend van al je zintuigen. We beoefenen ‘klassieke’ manieren van Lectio Divina en breiden die uit met kijken, tasten, luisteren, proeven, ruiken en in beweging zijn.
De Bijbel beleven op een nieuwe manier. Met Lectio Divina stappen we in een eeuwenoude manier van omgaan met geestelijke teksten. Het maakt niet uit wie jij bent. Maar pas op! De ervaring leert dat je op deze manier een relatie krijgt met de verhalen, de schrijvers en vooral ook de componist van het boek.
De oorsprong van Lectio Divina ligt in de kloostertraditie en is een vorm van bijbelmeditatie. Het werd al toegepast door de woestijnvaders en -moeders in de 3e/4e eeuw en is naast het bidden en werken nog steeds één van de grondtonen van het monastieke leven. Bij Lectio Divina blijkt dat ieder mens iets anders meekrijgt uit een tekst. Iets dat aansluit op je leven nu. Een woord van troost of bemoediging of een antwoord op een vraag die eigenlijk al lang in je lag. En dan komt dit woord ineens tot leven.
Dit programma is voor jou, als...
- Je een ervaren beoefenaar bent van Lectio Divina, of dat het helemaal nieuw voor je is en je meer te weten wilt komen
- Je behoefte hebt aan een dag waarop je stil kunt staan en kunt luisteren
- Je nieuwe inspiratie op wilt doen
Inhoud programma
We begeleiden je met veel stilte en eenvoudige werkvormen. Er is ruimte om te delen én alle ruimte om dat niet of deels te doen. Dat is aan jou.
Begeleiders programma
Deze dag wordt begeleid door Rien de Wit, Elske Oost en Fianne de With.
Rien de Wit begeleidt vanaf de start van Klooster Nieuw Sion op en buiten het klooster Lectio Divina. Lectio Divina als Leefregel is zijn passie. Hij faciliteert graag een open en veilige ruimte voor groepen die uitnodigen tot ontwikkeling bij jezelf en die je helpen om betekenisvol te leven.
Elske Oost heeft het ontwikkelen van werkvormen voor bezinning als passie. Ieder mens is anders en door verschillende werkvormen te proberen ontdek je wat bij je past en hoe dit je kan helpen in het dagelijks leven. Spelenderwijs wijzer worden door te doen.
Fianne de With woont op Nieuw Sion en probeert daar een luisterend leven te leiden. Ze is in haar onderwijs en onderzoek ook bezig met Bijbelverhalen en creëert graag plekken waar we samen mogen ontvangen.