Workshop Kapittelen

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

Deze activiteit kan alleen als groep (10-16 deelnemers) gereserveerd worden.

Kapittelen is een instrument (gespreksvorm) om met een groep te komen tot leefregels (afspraken) in samenwerken en samen leven. Er wordt een overeengekomen thema aan de orde gesteld en iedereen krijgt de gelegenheid zijn visie te geven over het onderwerp. Het gaat er daarbij niet om het probleem samen op te lossen, maar in een speciale gespreksvorm uit te zoeken wat de algemene leefregel is. Aan de hand daarvan kan de kwestie opgelost of een antwoord gevonden worden.

Workshop Kapittelen
Een workshop van 2 uur, op woensdagmiddag, voor minimaal 10 en maximaal 16 personen die wordt gehouden in de kapittelzaal van klooster Nieuw Sion. In de workshop wordt je meegenomen in de achtergrond van kapittelen en de functie daarvan in een gemeenschap en aansluitend wordt er actief geoefend met kapittelen aan de hand van vragen of stellingen (eventueel uit de groep).

Voor wie?
- Leden van leefgemeenschappen/woongroepen
- Groepen/teams uit het bedrijfsleven
- Individuen die geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden kapittelen

Wat levert het op?
- Kennis van de achtergrond en functie van kapittelen binnen de leefregel van Benedictus en in een (klooster-)gemeenschap in het bijzonder
- Inzicht in de kracht van luisteren en stilte bij een groepsbesluit
- Ervaring met kapittelen als instrument om te komen tot gedragen afspraken in een groep.
- verwijzingen naar relevante literatuur (o.a. Zimmermann)

AgendaKlooster Nieuw Sion

Nieuw Sion is een kloosterlijke haven waar je dichter bij God, jezelf en de natuur kunt komen. In het gastenhuis ben je welkom voor individueel verblijf of retraite.


  • Uitgelicht

  • Timzingt: Verloren Vaders

    Cabaretier Timzingt keert in het voorjaar van 2022 terug in de theaters met zijn vijfde cabaretprogramma 'Verloren Vaders'. De gelijknamige theatertour werd vorig jaar abrupt onderbroken door de coronacrisis, maar nu krijgt u alsnog de mogelijkheid deze voorstelling in het theater te beleven. In 'Verloren Vaders' vindt Timzingt zichzelf terug op een wel heel rare plek: de ballenbak van het kinderparadijs. Hoe hij er precies beland is, is een raadsel, maar het blijkt de ideale plek om zijn leven te overdenken. Al wachtend komt Tim tot verrassende inzichten.

  • New Wine Zomerconferentie
  • Concert Martijn van Essen
  • Kinga Ban: Geboren