Bachkoor Brabant: J.S. Bach – Hohe Messe (BWV 232)

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

Hohe Messe van J.S. Bach met Bachkoor Brabant

Op vrijdagavond 23 december 2022, aanvang 20.00 uur, vindt in de sfeervolle Grote Kerk van Breda een uitvoering plaats van de Hohe Messe van J.S. Bach, BWV 232.

Aangezien er wordt gemusiceerd in een authentieke bezetting met barokinstrumenten kan deze muziek fraai tot uiting komen.

Het concert wordt geleid door dirigent Geert van den Dungen, die met deze uitvoering zijn vijftigjarig dirigentenjubileum viert.

Bachs Hohe Messe

Bach componeerde zijn Missa in h-moll in de laatste jaren van zijn leven. Bij de eerste uitgave in 1845 werd dit bijzondere werk ‘Hohe Messe’ genoemd; een bijnaam die intussen internationaal een begrip is geworden. Met deze complete zetting van de vaste misdelen lijkt Bach in de laatste fase van zijn leven zijn vocale kunst samen te vatten. Hij schiep zijn eigen ‘missa ultima’. Centraal hierin staat het koor, dat vier-, vijf-, zes- en achtstemmig optreedt in een motetstijl. Op een eeuwenoude mistekst, tijdloos, niet aan modes onderhevig, ontstaat een werk dat zich kan meten met de grootste polyfone miscomposities van de Renaissance, die door Bach zo bewonderd werden.