Sluit aan bij de Klimaatpelgrimstocht

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

Van 30 september tot 11 oktober komt de klimaatpelgrimstocht door Nederland: Gewoon gaan! De tocht start in augustus in Polen. Dertig pelgrims gaan vanuit daar op weg naar de 26ste Wereld klimaatconferentie in Glasgow in november. En jij kan een deel van deze route meelopen!

GroeneKerken en Vastenactie organiseren deze tocht omdat we ons bewust zijn van de gevolgen van klimaatverandering wereldwijd. De allerarmsten hebben het meest te lijden. Klimaatgerechtigheid is voor ons daarom van groot belang. Daarmee geven de handen en voeten aan de opdracht om de ander lief te hebben. We roepen christenen en kerken met deze tocht op om letterlijk en figuurlijk stappen te zetten. Zo willen we dat de klimaatpelgrimstocht bijdraagt aan de bewustwording richting christenen over hoe zij kunnen zorgdragen voor de schepping. Elke stem (voetstap) telt. We doen dit samen, want daar zit kracht in.

Hoe kan ik meedoen?

Als individu of als groep/gemeente kun je je aansluiten bij de pelgrimstocht. Hoe groter de groep hoe meer gewicht we geven aan de bescherming van het klimaat, zowel binnen als buiten de kerk.
Er worden 11 etappes gelopen. Je kunt je opgeven om één (of meerdere) van de etappes mee te lopen met de pelgrims. 
Er wordt per etappe een klein bedrag aan servicekosten (2 euro) in rekening gebracht. Op zondag 10 oktober vindt de grote klimaatmars plaats. Iedereen uit heel Nederland mag aansluiten bij deze etappe van Amsterdam naar Hoofddorp, met de pelgrimsgroep voorop.


Wat is de route?
30 september: Enschede-Borne
1 oktober: Borne-Goor

2 oktober: Goor-Colmschate
3 oktober: Colmschate-Apeldoorn

4 oktober: Apeldoorn-Voorthuizen

5 oktober: Voorthuizen-Amersfoort

6 oktober: Actiedag in Amersfoort (geen wandeltocht en opgave mogelijk, wel activiteiten en manifestaties in omgeving Amersfoort)

7 oktober: Amersfoort-Zeist

8 oktober: Zeist-Maarssen

9 oktober: Maarssen-Amsterdam Zuidoost

10 oktober: Grote landelijke klimaatmars van Amsterdam Zuidoost naar Hoofddorp

11 oktober: Hoofddorp-IJmuiden

Elke etappe is tussen de 20 – 27 kilometer welke dagelijks wordt gelopen tussen 9.00 – 17.00 (muv etappe 1, die start in de middag). De klimaatmars kan zowel gelopen worden vanaf Amsterdam Zuid-Oost (25 km) als vanaf opstapplaats Ouderkerk aan de Amstel (20 km). Wanneer u nog geen beoefend wandelaar bent, raden we u aan te starten bij Ouderkerk aan de Amstel.