Paasretraite Nieuw Sion

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

Klik rechts in de agenda op de nieuwe datum

Samen naar Pasen toeleven vanaf Witte Donderdag, met de getijdengebeden in Klooster Nieuw Sion als rode draad. In rust, stilte en ontspanning staan we ieder op onze eigen manier stil bij lijden, pijn, dood, verlies en gemis – maar bovenal bij de liefde die overwint.

Pasen is een intensieve periode in het kerkelijke jaar en gaat over intensieve thema’s. Tijdens de Paasretraite bieden we je vanuit Nieuw Sion vrije ruimte om stil te staan bij Pasen, in contact te komen met wat er in jezelf gebeurt en daarover in gesprek te gaan met anderen. De getijdengebeden van het klooster, die met hun opbouw en liturgie op Pasen gericht zijn, begeleiden daarin de weg.

Toch zul je tijdens deze retraite je eigen pad bewandelen: je komt voor jezelf en er is aandacht voor je, maar niks moét. We bieden een programma aan met genoeg momenten van ontmoeting om je niet eenzaam te voelen, maar je krijgt de vrijheid om wel of niet deel te nemen. Waardoor je hopelijk naar huis gaat met iets waar je hoop of inspiratie uit haalt, wetend dat je gezien bent en blijft.

Deze retraite is voor jou, als…

- je vanuit de liturgieën van de getijdengebeden wilt onderzoeken wat Pasen in jou losmaakt.

- je betekenis wil halen uit de Paasboodschap dat liefde overwint, ongeacht je levensbeschouwing.

- je stil wil staan bij hoe het écht met je is en hoe het zit tussen jou en God of de ander.

- je even aan het dagelijkse leven wil ontsnappen om te bezinnen en tot rust te komen.

- je het prettig vindt om aan de hand van het thema Pasen te reflecteren. 

Over de begeleider

Het begon in 2015 met soep maken voor vrijwilligers en gastvrouw zijn voor de retraites, en inmiddels is Patricia Bakker ook retraitebegeleider op Nieuw Sion. “De retraites en mijn liefde voor het klooster liggen dichtbij elkaar. Ik mag mensen bewust maken van de bijzondere dingen die op deze plek gebeuren.” Als begeleider van de Paasretraite wil ze deelnemers het liefst zo min mogelijk sturen. “Ik wil je wel graag helpen om contact te maken met datgeen er in je binnenste leeft, als je daar behoefte aan hebt.”

Over het programma

De dagelijkse getijdengebeden (08.00, 12.00 uur, 18.00 en 21.30 uur) vormen de rode draad door het programma.

- Witte Donderdag: Aankomst, introductie en gezamenlijke kennismaking in de avond. Afsluiten met nachtgebed

- Goede Vrijdag: In de ochtend meditatieve rondwandeling over het kloosterterrein. In de middag vrije ruimte. In de avond tijd en ruimte voor ontspanning en gesprek. Evt. ruimte om Passieconcert te bezoeken.

- Stille Zaterdag: In de ochtend meditatief luisteren naar muziekstuk + creatieve uiting. Vrije ruimte in de middag, met ook ruimte voor gesprek in de namiddag. In de avond tijd en ruimte voor ontspanning en gesprek. Vanaf 20.00 uur stiltetijd.

- Paaszondag: Om 06.00 uur Paaswake en verrijzenisviering. Rond 10.00 uur afsluitende ontmoeting in de Labyrinttuin: wat laat je achter en wat neem je mee?