Retraite 'Geloof en wetenschap'

Diepenveen, Klooster Nieuw Sion, zaterdag 13 - zondag 14 januari 2024

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Klooster Nieuw Sion voor nieuwe data.

Info

Wat is de zin van het leven?
Is er meer tussen hemel en aarde?
Heeft mijn bestaan een doel?

Spelen dergelijke levensvragen wel eens door je hoofd? Zou je daar in de hectiek van het leven wel eens wat langer bij stil willen staan? Ben je nieuwsgierig wat er vanuit de wetenschap is ontdekt over het christelijk geloof? Kom dan naar de retraite ‘Geloof in de Wetenschap’ op Klooster Nieuw Sion.

Tijdens deze volledig verzorgde retraite staan hoogleraar Dick den Hertog en filosoof Emanuel Rutten samen met jou stil bij grote, herkenbare levensvragen. Vanuit hun wetenschappelijke achtergrond. Ze nemen je mee naar het snijvlak tussen wetenschap en religie. Je leert meer over de nieuwste wetenschappelijke inzichten op dit terrein. Er is tijd en ruimte om daarop te reflecteren, je vragen te stellen en over door te praten.

Voor wie is dit programma bedoeld?

Het programma is speciaal bedoeld voor mensen die in de drukte van een vol leven verlangen naar momenten van onthaasten en bezinning.
Aan deze retraite doen mensen mee met allerlei levensovertuigingen en achtergronden. We delen een nieuwsgierigheid naar wat er in onszelf leeft en willen dat spiegelen aan de ander. Om nieuwe inspiratie en ‘zin’ op te doen voor onze reis door het leven. De rust en het kloosterritme van Nieuw Sion nodigen automatisch uit tot reflectie en onthaasten.

Programma
We bieden je een afwisselend programma, inclusief verblijf in een gastenkamer van het klooster. Er zijn lezingen van topsprekers, met ruimte voor vragen en discussie. Er zijn verschillende bezinningsmomenten in de kloosterkapel en tijdens een stiltewandeling. Ook is er tijd om gezellig een biertje te drinken tijdens een bierproeverij of met elkaar door te praten tijdens de maaltijden of ’s avonds bij het kampvuur.

Over de sprekers

Prof. dr. ir. Dick den Hertog (1967) is hoogleraar Operations Research aan de Universiteit van Amsterdam. Hij richt zich op het ontwikkelen en oplossen van wiskundige optimalisatie modellen. Hij combineert theoretisch en toegepast onderzoek met grote maatschappelijke impact. In 2013 ontving hij als leider van een onderzoeksteam de prestigieuze internationale Franz Edelman Award voor het project ‘Optimalisatie van de dijkhoogten in Nederland’.

Dit project bespaarde ons land naar schatting zo’n 7 miljard euro. In 2021 ontving hij dezelfde prijs als lid van het onderzoeksteam voor het optimaliseren van de voedselketen voor de VN-wereldvoedselorganisatie. Verder doet hij onderzoek naar de optimale bestraling van tumoren, samen met oncologie-experts van Harvard Medical School en Massachusetts General Hospital in Boston (VS). Hij is programmaleider van het ENW-groot project ‘Optimization for and with Machine Learning’. Hij is getrouwd en heeft vijf volwassen kinderen.

Emanuel Rutten (1973) is cum laude afgestudeerd in wiskunde aan de TU Delft en filosofie aan de VU Amsterdam. Hij promoveerde in de analytische wijsbegeerte op een proefschrift over Godsargumenten. Sindsdien is hij als onderzoeker en docent verbonden aan de VU.

Tot aan zijn studietijd vond hij religie onzin. Hij vond geloof zelfs niet relevant genoeg om atheïst te zijn. Het was geen thema. Maar door Augustinus' geschriften kwam hij in aanraking met de Evangeliën. De morele autoriteit van Jezus van Nazareth raakte hem waardoor hij anders is gaan denken over het geloof in God.

Rutten kwam internationaal in het nieuws omdat hij een oorspronkelijk argument voor het bestaan van God introduceerde. Hij noemt het een 'argument' en geen 'bewijs', omdat volgens hem in de filosofie geen enkele redeneertrant waterdicht is. Hij maakt erin gebruik van de zogeheten, in de analytische filosofie gebruikelijke, modale logica.

Hij is auteur van diverse boeken waaronder het tweeluik Het Retorische Weten (Leesmagazijn 2018/21).