Landelijke conferentie Veilige Kerk

Veenendaal, De Basiliek, dinsdag 12 november 2024, 10:00 - 17:00 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Veilige Kerk voor nieuwe data.

Reacties van bezoekers

Stephan
Confronterend, goed programma, vooral om verborgen signalen beter te herkennen goed bewustzijn te verhogen en bewust te zijn van mogelijkheden in hulpverlening.
Theo
Zo mooi en goed, dat mijn suggestie is: doe dit niet elk jaar maar om het jaar, om de kwaliteit hoog te houden
Johan Den Hartog
Een zeer geslaagde dag met en goed doordacht programma om Veilige kerk bespreekbaar te maken. Goed materiaal en goede sprekers. complimenten aan de organisatoren van de Stichting Veilige kerk. Ook een goede dagvoorzitter
Rob De Boer
Goede ontvangst, super appelgebak, heerlijke lunch en een prachtig maar heftig programma.
Adrianne
Een indrukwekkende dag. Veel respect voor de sprekers. Openheid over sexueel misbruik is heel erg belangrijk, ook in de kerkelijke setting. We hebben inspiratie genoeg om gedreven verder te gaan met dit thema in onze eigen kerkelijke setting. De kracht van een persoonlijk verhaal inspireert ons om dit in onze setting ook te doen.
Corine Filius
Indrukwekkend. Goed georganiseerd Wel een dubbele invulling van de workshop “aan de slag met het stappenplan “ en de presentatie van de film
Jetty
Een goed georganiseerd en zeer indrukwekkend programma. Ik ben door deze dag geïnspireerd om ermee aan de slag te gaan in onze gemeente.
Gerrit
Bijzonder goed georganiseerd, indrukwekkend en confronterend! Waardering voor mensen die zich zó kwetsbaar opstelden. God is goed!
Arno Van Engelenburg
Helaas is het nodig om dit te doen. Complimenten voor het goede programma en de uitmuntende verzorging. Voor mij hadden de workshop echt wat langer mogen duren en het gesprek met de schrijfster van het boek wat korter, dat wat voor mij een betere tijdsindeling geweest. Groot compliment voor ieder die een bijdrage heeft geleverd. Gods zegen. Laten we hemel en aarde bewegen voor veilige kerken!
Sietse Van Der Sluis
Zeer inspirerende sessies met heel persoonlijke en indringende content. De opzet van dit (afwisselende) programma voldeed volledig aan mijn verwachtingen en inspireerde me om dit proces in onze gemeente verder te brengen
Bruce
Ik had nooit verwacht dat er zo veel deelnemers zouden zijn. Indrukwekkend en positief dat zó veel mensen het nodig vonden. Professioneel en buitengewoon goed georganiseerd. Ik hoop echter dat er een "2de landelijke conferentie..." komt. Ik ken een aantal collega's die het interessant zal vinden. De stappenplan workshop was erg zinvol en goed. Ik heb ook de 'seksualiteit' workshop gevolgd. Beiden waren goed gepresenteerd, ze hadden allebei wat langer kunnen zijn.
Els
Indrukwekkende conferentie met aangrijpende verhalen. Wel een heel vol programma waarbij veel geluisterd moest worden. Prima de kraampjes maar eigenlijk te druk met mensen om echt goed te kijken
Lia
Een geslaagde dag met een prima programma. Hoe divers de bezoekers ook waren, de programma onderdelen waren voor iedereen zinvol. De ervaring-verhalen zijn onder mijn huid gaan zitten. Een uitdaging om dit onderwerp in de kerkelijke gemeente te gaan implementeren.
Maarten Van Werkhoven
Buitengewoon zinvol. Voor herhaling vatbaar voor nogmaals 550 belanghebbenden. Prima sprekers. Bijdragwn die raakten. Goede workshops. Moeilijk om te kiezen: welke laat je schieten. Dankbaar!
Rasa
Heftig mooi! Ik neem veel inspiratie mee naar mijn preventieteam in Klooster Wittem. Dank, dank, dank voor deze nodige en (h)eerlijke dag!
Ingrid
Hele indringende dag die de noodzaak duidelijk liet zien om actief aan een veilige kerk te moeten werken. In een goed opgebouwd programma met heel persoonlijke ervaringen.
Jan
Programma zinvol ook zat het programma goed in elkaar zeker ook de ervaringsdeskundigen. Iets wat ik wel gemist heb is dat een veilige kerk uit meer bestaat dan alleen sex overschrijdend gedrag of ongewenste intimiteit. Snap dat dit een zeer grote zorg is maar ook manipulatie en andere voor van bedreigingen zijn belangrijk voor een veilige kerk. Erg bedankt voor de organisatie en uitwerking van het programma
Lydia Van Egmond
Vandaag ben ik blij verrast door het complete, proffesionele en ontroerend mooie programma. Zoveel mensen met dezelfde passie ontmoeten werkt verbindend. Ik denk dat jullie daarin meer dan geslaagd zijn!! Intens, confronterend, ontroerend, ik denk dat er nog een heel werkgebied voor ons ligt... Iemand zei vandaag: Jezus is ons voorgegaan om alles te geven. Laten wij Hem volgen om een luisterend oor te bieden aan mensen in nood, zodat we hen in contact met de juiste proffesionele hulpverleners kunnen brengen, die hen verder kunnen helpen. Wat ik geleerd heb vandaag: de kerk is een afspiegeling van de maatschappij en dus ook in de Kerk vindt sexueel grensoverschrijdend gedrag plaats. Keer je niet af. Voel je weerstand, vraag je af waar dat vandaan komt. Er is een dader, een slachtoffer, maar ook een derde partij; de omstanders.. Praten helpt, voor de daders. Luisteren is de sleutel voor verbinding.
Kees
Heel professioneel en goed georganiseerd programma. Belangrijk met goede ervaringsverhalen en gesprekken hoe te herkennen voorkomen en aanpakken
Ina
Interessante dag. Wel jammer dat het vooral over grensoverschrijdend gedrag op seksueel gebied ging. Helaas kan de kerk ook op andere terreinen een onveilige plek zijn: in vergaderingen van een kerkenraad (een spreker altijd afbreken, direct negatief commentaar geven, heb je haar/hem weer).Kerkleden met een andere visie consequent negeren waardoor ze afhaken. De kerk komt soms over als een kleine groep (de happy few) waar de gewone leden niet bij horen en niet gehoord worden.

Info

Op dinsdag 12 november 2024 organiseert stichting Veilige Kerk de eerste landelijke conferentie. Onder het thema ‘Veilige Kerk – een hoopvol perspectief’ wil de organisatie samen met predikanten, voorgangers, christelijke organisaties en kerkelijk werkers een grote stap vooruitzetten om misbruik in kerken en betrokken gezinnen te voorkomen.

Programma

Het afwisselende programma bestaat naast gezamenlijke gedeelten uit verschillende workshops waarin de deelnemers zelf aan de slag gaan of een verdiepingsslag kunnen maken rond een specifiek thema. In de periode tot de conferentie vullen we de namen van mensen die meewerken steeds verder aan.

Rinke Verkerk – auteur van ‘Het hele dorp wist het’ deelt haar ervaringen over de rol van omstanders bij seksueel misbruik.

Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, levert een bijdrage aan het programma.

Almatine Leene, Jan Pool, Paul van Dam, Jeroen Sytsma en Marie Hanse-Couturier delen hun ervaringen en inzichten.

Dagvoorzitter is tv-presentator en auteur Marleen Stelling.

Informatie en ontmoeting

Op het ruime informatieplein presenteren diverse organisaties zich die eraan werken om grensoverschrijdend gedrag in kerken en gezinnen tegen te gaan.

Workshops

Deelnemers krijgen enkele weken voorafgaand aan de conferentie een mail om in te tekenen op de workshops die gegeven worden. Op dit moment staan deze workshops al gepland:

  1. ‘Aan de slag met het stappenplan’, in 6 stappen naar een veilige kerk

    Ineke van Dongen (Veilige Kerk)

  2. Zo kun je omgaan met weerstand in de kerk rond dit thema

    Karin Somhorst (SEM)

  3. ‘Ik was 8 en zat bij opa op schoot’

    Persoonlijk verhaal over (herkennen van) kindermisbruik én hoe dat kan gebeuren zonder dat iemand ingrijpt, door Mandy Sleijpen (WijzijnM)

  4. De kracht van een kwetsbare leider

    Oeds Blok en Ingrid Witteveen (Instituut voor Undefended Leadership)

  5. Grensoverschrijdend gedrag in de Bijbel

    Vrijmoedig preken over een kwetsbaar thema. Onder leiding van predikanten Almatine Leene (voorzitter Veilige Kerk) en Jeroen Sytsma

  6. Omstanderstraining: van wegkijken naar de juiste stappen zetten

    Een introductie door Marianne Bronsveld (Meldpunt Misbruik)

  7. Aandacht voor seksualiteit in de kerk, hoe doe je dat?

    Met eyeopeners over de (online)wereld waarin jongeren leven en de seksuele ontwikkeling die ze doorlopen. Wat hebben zij nodig van de kerk? Door Wietske Kruyswijk (WISEducatie)

  8. Handreiking voor gesprek met jongeren over seksueel misbruik

    Door Alise Vleesenbeek (Chris en Voorkom)